Despre Programare 14 sfaturi
14 Sfaturi pentru programatori incepatori
Am petrecut foarte mult timp cu depanarea codurilor scrise de mine sau de altii. Nu conteaza despre ce limbaj de programare este vorba: C, C++, C#, Java, PHP, HTML, CSS, ASP, etc. Pana la urma cel mai mult timp il vei pentrece cu depanarea codului pe care il scrii, sau scris de altii.
In aceasta ordine de idei am elaborat 14 sfaturi pentru programatori incepatori:
- Rabdare. Depanarea necesita foarte multa rabdare. Trebuie sa ai o gandire calma si rationala, cu cat te enervezi mai mult cu atat scade sansa de a reusi sa-ti repari codul.
- Google este prietenul tau. Foarte multi oameni care au invatat sa programeze au avut aceleasi probleme ca si tine. Poti gasi solutia la problema pe care o ai, sau alte solutii pe care trebuie sa le adaptezi pentru problema ta, si cum se foloseste functia sau clasa de care ai nevoie. Pe internet sunt foarte multe detalii despre functia sau clasa pe care vrei s-o folosesti, doar trebuie sa cauti.
- Citeste mesajele de eroare Foarte multi incepatori ignora mesajele de eroare date de catre compilator. Regula de aur, incearca sa depanezi prima eroare, recompileaza si treci la urmatoare eroare. Un exemplu bun este can in C sau C++ gresesti sau scrii gresit in portiunea de #include si apar zeci de erori, cum ai corectat greseala, numarul de mesaje de eroare se reduce considerabil. Daca nu intelegi mesajul de eroare, cautal pe google.
- Ce declari si de ce? Fii atent la variabilele tale. De ce variabile ai nevoie ? Ce fac ele ? Tipul variabilei(intr, string, bool, etc) este foarte important.
- Scrie cod care nu are nevoie de comentarii prea multe. Daca folosesti nume de variabile, functii si clase, criptate atunci "tai creanga de sub tine". Trebuie sa dai nume descriptive ca sa-ti intelegi codul si sa-l poti depana mai usor. Exemplu: variabila - numarPrim, primaLitera, etc; functie - lungimeVector, numarMaxVector, etc; clasa - Lista, Coada, etc. Poti folosi linistit variabile de contor ca si i, j, etc in for-uri, pentru ca se subantelege, dar nu folosi niciodata x, y, a, b, etc la variabilele care reprezinta un lucru. Nu fii lenes sa scrii, nu folosi prescurtari care sunt rar folosite, nu-ti vei aminti semnificatia lor.
- Afiseaza valorile! Este foarte util sa vezi ce se intampla in interiorul codului, nu-ti fie teama sa le folosesti, le poti comenta sau sterge pe urma. Daca nu ai un compilator in care poti urmari valoarea variabilelor in timpul rularii pas cu pas sau programezi intr-un limbaj de scripting(eg. php, python, etc) esti dependent de aceasta tehnica de depanare.
- Lucruri mici pot crea probleme mari. De multe ori am patit sa ma uit ore intregi la un cod si sa nu-mi dau seama de ce nu face ce ar trebui sa faca. Problema ? am folosit simbolul de atribuire(=) in locul simbolului pentru comparare(==) intr-un if(greaseala des intalnita in C). Deosebirile mici pot avea impacturi mari, fii foarte atent la ele.
- Foloseste pixul si hartia. De multe ori crezi ca stii rezolva problema din prima si de apuci de codat, dar dupa un timp scurt iti dai seama ca te-ai blocat si nu mai stii face mai departe. Ia o foaie si un pix, rezolva problema in pseudocod, sau daca nu-ti place pseudo codul, scrie cu cuvintele tale pasii.
- Calculatorul face exact ce-i spui, in ordinea in care i-o spui. Foarte multi uita de acest lucru important. Cand calculatorul nu face ce vrei, atunci amintesteti de acest lucru. Este foarte important ca sa fie clar ce sa se execute prima data, sau ce sa se repete sau nu, intr-o bucla de exemplu.
- Daca este un profesor sau un prieten care te poate ajuta, profita de el!
- Reduntanta. Daca observi ca scrii aproape acelsi cod de mai multe ori, incearca sa-l implementezi intr-o functie, astfel vei reduce lungimea codului pe care il scrii si depanarea acestuia va fi mult mai usor.
- Ruleaza, Ruleaza, Ruleaza! Sunt foarte multi care fac greseala de a scrie zeci sau chiar sute de randuri de cod fara de al rula. Dupa ce scrii o bucatica de cod, ruleazal; sau scrii o functie, folosestel vezi daca face ceea ce trebuie sau returneaza valoarea care trebuie.
- Nu-ti fie rusine sa intrebi. Nu ne-am nascut atot stiutori, daca nu stii ceva sau nu intelegi ceva, intreaba pe cineva, intreaba pe forumuri, pe un blog, pe yahoo answears, numai intreaba.
- Programeaza cu dragoste! Programare, invatare, iubire, blogging sau orice altceva nu se poate face cu forta! Daca nu ai dragoste pentru ceea ce faci, mai bine apucate de altceva care iti place.
Comentarii
Trimiteți un comentariu